Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Νο12 - Vivere pericolosamente No1 - Αντίο Inflectra...

       



           Μεγάλη Τετάρτη. Ξημέρωσε ωραία μέρα! Αγχωτική, μα ωραία! Ναι μεν θα πήγαινα στο νοσοκομείο για την 6η έγχυση Infrectra, είχα όμως χαρεί διότι αυτό, αρχικά είχε κανονιστεί για την Τρίτη του Πάσχα και τελευταία στιγμή άλλαξε. Ε...κι όσο να πεις, χίλιες φορές να πας στο νοσοκομείο για τη θεραπεία σου άλλη μέρα κι όχι Τρίτη του Πάσχα.
         Στις 7:30 είχε βγει ο ήλιος για τα καλά, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς περιστροφές κι έκανε να δακρύζουν και να κυλάνε χάνοντας την υπόσταση και το  σχήμα τους οι τελευταίες, ολοστρόγγυλες βραδινές σταγόνες δροσιάς πάνω στα τζάμια και στα μουστάκια των αυλόγατων μας και να εξατμίζονται αθόρυβα. Σαν μια βουβή, ξεκάθαρη παραδοχή της ήττας τους μπροστά στην άνοιξη και τον ξέφρενο της οίστρο. "Που τη βρίσκεις την ποιητική (!) διάθεση ρε Βάγια" θα μου πεις...Αλίμονο ρε παιδιά! Χωρίς "ποίηση" γίνεται;
         Ο πανικός στο πάρκινγκ και στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου ήταν κάτι που δεν με απασχόλησε καθόλου. Ήξερα πως με περίμενε μια μονάδα καθαρή και ήσυχη που όλα γίνονται με προγραμματισμό, ηρεμία και απόλυτη γνώση του τι κάνουμε, πως το κάνουμε, πότε το κάνουμε. Είναι χρήσιμο να θυμίσω πως κατά την τέταρτη έγχυση η οποία ξεκίνησε χωρίς προετοιμασία κορτιζόνης και αντιισταμινικών σύμφωνα με το πρωτόκολλο, εγώ έκανα αλλεργική αντίδραση. Flashing. Κι έτσι αποφασίστηκε από κει και πέρα οι εγχύσεις να γίνονταν πάντα με προετοιμασία. 
          Είχε κίνηση η μονάδα. Κάποιοι έκαναν την έγχυση τους όπως κι εγώ. Κάποιοι άλλοι περίμεναν κι αυτοί ήσυχοι-ήσυχοι, ξαπλωμένοι, όπως και οι πρώτοι, με τις γαλάζιες, πικέ κουβέρτες πάνω στα γόνατα, κάτω από τα καλώδια και τις οθόνες του ζωτικού ελέγχου, να έρθει η σειρά τους να ξεκινήσουν την ενδοσκόπηση τους. Γαστροσκοπήσεις, βρογχοσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις. Εγώ ήμουν στη γωνία, στο βάθος, δίπλα στο παράθυρο. Πρώτη φορά σε αυτό το κρεβάτι. Συνήθως είμαι απέναντι. Δεν μου αρέσει να μου αλλάζουν θέση αλλά σήμερα δεν με πείραξε. Αργότερα κατάλαβα το λόγο που - ενστικτωδώς να το πω; - δεν με είχε πειράξει.
         Όλα κυλούσαν σύμφωνα την καθησυχαστική, ρουτινιάρικη κανονικότητα τους. Μια ώρα μετά την εισαγωγή μου, υγρά δείγματα είχαν σταλεί και εξετάζονταν στα εργαστήρια, οι γιατροί είχαν περάσει και με είχαν εξετάσει, είχαμε μιλήσει αρκετά, είχαμε ξεκινήσει το πλάνο για το πως θα συνεχίσουμε. Όλα μπόμπα. Τελειώνει η προετοιμασία με τις "για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο" ουσίες ενδοφλέβιας χορήγησης και μπαίνουμε στο κυρίως πιάτο με διάθεση, καλύτερη από ποτέ. "Άντε να τελειώσω νωρίς, να βγω ξανά έξω στον ήλιο, να πάω να κάνω και τα Πασχαλινά μου ψώνια (τη λίστα θα την έκανα στα διαλείμματα από το Μπλε Υγρό της Βίβιαν Στεργίου που είχα πάρει μαζί μου να διαβάζω όλες αυτές τις ώρες της θεραπείας και να το τελειώσω)". 

Δεύτερο λεπτό  έγχυσης. Σελίδα 169, διήγημα "Ένα τελάρο μήλα". Όλα καλά.

Όγδοο λεπτό έγχυσης. Σελίδα 177, ανάμεσα στον νόμο Κατσέλη και τον δικαστικό επιμελητή. Όλα καλά.

Δέκατο λεπτό έγχυσης. Κάποιος αόρατος πήρε ένα αόρατο φλόγιστρο και αόρατα, άρχισε να μου καίει τα αυτιά, τη μύτη, τα μάγουλα, το μυαλό. "Τι έγινε ρε παιδιά; Πίσω μου σ' εχω...!" Σελίδα δεν θυμάμαι. 

Δωδέκατο λεπτό έγχυσης. Οκλαδόν στο κρεβάτι. Το Μπλε Υγρό κάπου στο πάτωμα κι εγώ να τσουρουφλίζομαι ασθμαίνοντας. 

-Ντίνααααααα
-Ναι;
-Έλα λίγο σε παρακαλώ.
-Τι έγινε κορίτσι μου;
-Δυσκολεύομαι να αναπνεύσω.
-Σοφίαααααααααααα! Άνναααααααααααααα! Φωνάξτε τη γιατρό αμέσως κι ελάτεεεεεεε!

Δέκατο τρίτο λεπτό έγχυσης. Αγκαλιά με το κυπελλάκι μου, πανέτοιμη για τον εμετό πανικού που ένιωθα να έρχεται (δεν ήρθε ποτέ) κι ένα μικροσκοπικό, τόσο δα ανεπαίσθητο δακράκι κάτω από το αριστερό μου μάτι, σαν εκείνες τις πρωινές σταγόνες δροσιάς στα μουστάκια των αυλόγατων μας.  Πίσω μου ο τοίχος. Δεξιά, αριστερά και μπροστά, τρεις γιατροί και τρεις νοσοκόμες. "Μην αγχώνεσαι" μου έλεγε ο γαστρεντερολογος. "Μη στεναχωριέσαι" μου έλεγε η γαστρεντερολόγος και οι δύο κατέληγαν στις δέκα ίδιες λέξεις: Είσαι στο νοσοκομείο, δεν θα σε αφήσουμε να πάθεις τίποτα. Κουνούσα το κεφάλι μου γνέφοντας "εντάξει" και κλείνοντας παράλληλα τα μάτια μου σαν να λέω ένα ακόμα μεγαλύτερο "εντάξει"... στον εαυτό μου κυρίως.

Δέκατο έκτο λεπτό έγχυσης (στο περίπου). Ναι παιδιά αλλά πότε θα αρχίσω να αναπνέω και πάλι σαν άνθρωπος, σκεφτόμουν χωρίς να με πείθουν για την ώρα, ούτε τα λεγόμενα των γιατρών, ούτε η διακοπή της παροχής του ενδοφλέβιου βιολογικού παράγοντα, ούτε τα αντισταμινικά, οι κορτιζόνες και η γαστροπροστασία που έτρεχαν στις φλέβες και των δυο χεριών μου πλέον, ούτε το οξυγόνο που γουργούριζε μέσα από τα σωληνάκια στη μύτη μου, ούτε με το καρδιογράφημα που ήταν καλό. Μέσα σε όλα, είχα σταθεί και εξαιρετικά τυχερή μιας και μου βρήκαν δεύτερη φλέβα με την πρώτη. Δεν ειναι λίγο αυτό για εμένα που είμαι Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ στις φλέβες. 
Την κοινωνία μου! 
Το στανιό μου μέσα! 
Το κέρατο μου το τράγιο! 
Την τύχη μου γαμώ! 
Σιχτίρ Πασχαλιάτικα με τη Crohn τη ρημάδα.
          Θύμωσα. Κι αφού είχα μπορέσει να θυμώσω, σήμαινε πως ήδη είχα αρχίσει να νιώθω καλύτερα. Πράγματι. Ο μεγάλος τρόμος του "να δεις, θα τα τινάξω!!" που αναπόφευκτα τον νιώθεις όταν για πρώτη φορά στη ζωή σου, δευτερόλεπτο το δευτερόλεπτο γίνεται η αναπνοή σου από διαρκώς δυσκολότερη ως φρικτά ανεπαρκής, είχε παρέλθει. Πάει, αυτό ήταν, έφυγε. Φεύγοντας σιγά σιγά και οι γιατροί με τις νοσηλεύτριες από δίπλα μου, διαπίστωσα με κάθε βεβαιότητα πως είχε φύγει κι ο κερατάς ο θεριστής με το δρεπάνι! Κάπου εκεί ήταν κρυμμένος τόση ώρα, δε μπορεί! Κάτω από τον καρδιογράφο; Πίσω από το μόνιτορ; Κάπου, κάπου. Τα γνωρίζω πολύ καλά αυτά τα πράματα. Δεν έχω χάσει ούτε ένα επεισόδιο εγώ από τους 13 κύκλους του Supernatural. Μάλιστα! 
           Άνοιξα λίγο την κουρτίνα, κοίταξα έξω τα αυτοκίνητα να πηγαίνουν και να έρχονται βιαστικά στο φόντο, πίσω από δυο νοσηλεύτριες που στεκόντουσαν στο ένα πόδι και κάπνιζαν λίγο σκυφτές το τσιγάρο τους στη ζούλα. "Να γιατί δεν με χάλασε που μου άλλαξαν κρεβάτι. Ήταν που θα χρειαζόμουν αυτό το παράθυρο" σκέφτηκα και χαμογέλασα εν μέσω τρελής υπνηλίας και ζαλούρας από τα αντιισταμινικά. Πίσω, τοίχος. Μπροστά και δεξιά, παραβάν. Κι αριστερά, εκείνο το παράθυρο που με επανέφερε στην πραγματικότητα της τροχοφόρας τεχνολογίας, της νικοτίνης, του μπετόν, της πραγματικής ζωής. Και που κυρίως, με τον ήλιο και τη θερμοκρασία που άφηνε να περάσει μέσα από τις ίνες της λεπτής κουρτίνας του λίγη ώρα πριν, είχε αναγκάσει εκείνο το ανεπαίσθητο δακράκι να εξατμιστεί πριν το δει κανένα μάτι...

         Η συγκεκριμένη ιστορία θα συνεχιστεί σύντομα στο κείμενο "Vivere pericolosamente No2" με ψητό συκώτι Μεγάλης Τετάρτης, συγκινητικό χωρισμό με την ινφλιξιμάμπη (Inflectra-Remicade) και Stelara στον ορίζοντα. Μέχρι τότε, Καλή Ανάσταση σε όλους με υγεία, καθαρό μυαλό, δυνατή ψυχή και φωτεινή διάθεση! 











0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

... στο έπα-CROHN Template by Ipietoon Cute Blog Design